De ziel van de wijnfles

De ziel van de wijnfles

De ziel van de wijnfles, zo wordt de deuk aan de onderkant van een wijnfles ook wel genoemd. In de meeste klassieke wijnflessen kan je deze deuk terugvinden. Pak er eens een wijnfles bij, als je deze in huis hebt natuurlijk. Of als je in de supermarkt staat loop dan eens langs het wijnschap en pak een willekeurige wijnfles en inspecteer deze eens.

Bijna geen enkele wijnfles is gelijk aan de ander. Naast een lange elegante fles, een kurk of schroefdop, een label zijn er heel veel kleine kenmerken die anders zijn dan de wijnfles van een ander merk. Als je de bodem bekijkt heeft bijna alle wijnflessen een deuk aan de onderkant. Deze deuk kan diep zijn, zoals bij de meeste klassieke wijnen maar ook wat minder diep en dat komt veelal voor bij witte wijnen of wijnen met een schroefdop. Hoe diep of ondiep de deuk ook is, hij zit er wel. De grote vraag is waar dient deze deuk eigenlijk voor?

De reden voor deze deuk is niet duidelijk maar er doen veel verhalen de ronde. We hebben een aantal opties voor je uitgezocht. Of deze ook waar zijn is de vraag. Misschien heeft de ziel van de wijnfles wel verschillende waarheden.

Een van de meest gehoorde redenen is dat de ziel is aangebracht om de fles makkelijker vast te kunnen houden. Als je de fles bij de bodem pakt om er wijn uit te schenken dan zal je merken dat het prettig is om daar je duim te laten rusten.

Glasblazers zouden de deuk hebben ontwikkeld om stevigheid te krijgen bij het glasblazen zodat de fles niet om zou vallen. Een andere reden is dat mensen vroeger dachten dat hoe dieper de deuk hoe beter de wijn. We weten inmiddels dat dit niet meer geld.

 

Optische illusie

Als je twee flessen naast elkaar zou zetten dan lijkt het soms dat de ene fles meer wijn bevat dan de ander, de deuk creƫert een optische illusie, optisch bedrog.

Sommige mensen weten te vertellen dat de dunne en smalle rand om de deuk heen ervoor zorgt dat depot achter blijft in de fles en zich niet verder mengt met de wijn. Ook niet al je de fles uitschenkt. Een goede reden zou ook kunnen zijn dat de ziel van de wijnfles ervoor zorgt dat de wijn sneller koelt. Een deuk in de bodem vergroot het oppervlak van de fles, waardoor de fles meer in contact kan komen met ijs en dus de inhoud sneller koelt. Wellicht een goed idee om bierflesjes dan ook een fameuze deuk aan de onderkant te geven.

Volgens een historisch verhaal had de deuk als doel om aan te geven dat de fles leeg was. Tavernes hadden vroeger een stalen verticale pen op hun bar staan. Wanneer de fles wijn op was, werd de bodem van de fles op deze pen gestoken om te laten zien dat deze leeg was.

 

Vullen van de fles gaat beter

Ook denkt men dat de deuk het reinigen van de fles en het vullen van de fles op deze manier makkelijker gaat. Als je namelijk water in een wijnfles met deuk laat lopen dan verspreid het water zich gelijkmatiger waardoor de fles beter schoon wordt.

Bij mousserende wijnen is een deuk in de fles heel erg logisch omdat deze meer druk kan ondergaan. En wanneer een fles beter bestand is tegen druk hoe beter deze gevuld kunnen worden met mousserende wijn. Kijk maar goed naar flessen van Prosecco, Champagne en Francia Corta.

Zo zijn er nog veel meer redenen die mensen bedacht hebben waarvoor de ziel van de wijnfles zou kunnen dienen. Wij denken eerlijk gezegd dat je zelf invulling moet of kan geven aan deze deuk. Uiteindelijk gaat het om de inhoud van de fles. En daar moet je van kunnen genieten. Wel of geen deuk!

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief