Je zal wel denken, jullie verkopen toch Italiaanse wijn? Ja dat klopt, maar we zijn wel geinteresseerd in wijnen uit andere landen. In Nederland bijvoorbeeld word heel lekkere wijn gemaakt.
Ja, we zijn serieus en het klinkt wellicht als een sprookje maar er komt wijn uit Nederland. En steeds meer word er wijn in Nederland geproduceerd. Jammer genoeg zijn deze wijnen vaak alleen lokaal te vinden. Het is het wel waard om wat moeite te doen voor Nederlandse wijnen want het zijn kwalitatief goede wijnen. Op internationale wijnbeurzen vallen ze regelmatig in de prijzen.
Door ons klimaat is het lastig om een druifsoort te vinden die goed kan aarden en goed kan groeien op de Nederlandse bodem. Er zijn typisch Nederlandse druiven zoals de regent en de johanitter. Er word ook wijn gemaatk met druiven uit koudere wijngebieden in Europa, zoals de Elzas, Duitsland en Oostenrijk. Waaronder Pinot Noir, Cabernet Sauvignong, Pinot Gris, Müller Thurgau en Riesling.
In de jaren 70 van de vorige eeuw zijn wijnmakers voorzichtig begonnen aan het avontuur van wijnmaken in Nederland. Met name in Limburg en Noord-Brabant. Tegenwoordig kan je ook wijn vinden uit Overijssel, Zeeland en Gelderland. Er iz zelfs een project opgezet in Amsterdam.
De Apostelhoeve uit Limburg is een pionier in de Nederlandse wijnmakerij. Het is een van de eerste wijnhuizen die in 1970 begonnen met het aanplanten van wijnstokken. In de Romeinse tijd werd door de Romeinen in Limburg al volop wijn gemaakt en vooral gedronken. De Apostelhoeve maakt wijnen van klassieke en bekende druiven zoals, Müller Thurgau, Riesling en Pinot Gris.
Wijnhuis ‘Het hof van Twente’ bestaat sinds 2000 en met zijn 5,5 hectare grond is het een van de grootste wijngaarden van Nederland. Ze maken met name mousserende wijn maar hebben ook een kleine selectie wit, rosé en rood.
Wijnhoeve de Kleine Schorre heeft samen met een Luxemburgs wijnhuis druiven geselecteerd die het beste op de Nederlandse bodem kunnen groeien. De wijngaarden strekken zich uit over 10 hectare. Hier maken ze mousserende wijn, witte wijn, rosé en rode wijn. Sommige wijnen worden afgemaakt en gerijpt in Luxemburg bij hun leerbedrijf Le Cep d’Or.
Bij wijnbedrijf De Linie uit Noord-Brabant proberen ze het simpel te houden. Er wordt alleen witte en rode wijn gemaakt, meer niet. De witte wijnen zijn over het algemeen blends van onder ander Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir. De rode wijnen zijn meestal monocépage.
De Amsterdamse wijngaard Bret in Sloterdijk is opgezet door wijnliefhebbers. Je kan zelf ook meedoen door 10 wijnstokken te leasen voor €225. Intekenen kan pas weer in 2018, want het liep storm met inschrijvingen. De 10 wijnstokken leveren ongeveer 10 flessen wijn op. Dan heb je wel je eigen wijn! Je word betrokken bij het bestieren van de wijngaard, door te helpen met tuinieren, snoeien het bij het wijnmaken.
Zo zie je maar weer er zijn best wat mogelijkheden om met Nederlandse wijnen in contact te komen. Vraag er eens naar bij je vaste restaurant of café of locale slijterij. Mochten ze het niet hebben wellicht dat ze het voor je kunnen inkopen. En anders zit er niets anders op om een van de wijngaarden in Nederland zelf te gaan bezoeken. Je hoeft er geen mijlen voor te rijden alles is binnen maximaal 2,5 uur te bereiken.
Sinds 2013 is er een wijngaard in het Gooi. Precies op het randje van Loosdrecht op landgoed Zonnestraal ligt
Wijngaard Zonnestraal. De wijngaard is 1 hectare groot met 5 verschillende druivensoorten waaronder de hybride
druiven Johanniter, Solaris en Souvignier Gris. Het hele jaar door organiseren ze proeverijen en kun je zelfs picknicken
tussen de ranken.