Anne-Marie van Beekhuizen is de Winnaar!

Anne-Marie van Beekhuizen is de Winnaar!

We hebben een winnaar!

Anne-Marie van Beekhuizen mag zich de Numero-V wijnexpert 2019 noemen!

Naast alle inzendingen stak de inzending van Anne-Marie er met kop en schouders boven uit.

Hieronder vind je haar antwoorden.

1) Rosé is bij uitstek een zomerwijn, maar hoe wordt rosé eigenlijk gemaakt?

Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap blijven dan bij de bereiding van rode wijn. De schillen gisten kort mee met de wijn en geven op die manier kleurstoffen af aan het sap.

 

2) Noem de druifsoorten die in de Chateauneuf du Pape mogen zitten:
De meest gebruikte druif is de Grenache. Daarnaast worden de Cinsault, Counoise, Mourvedre, Muscardin, Syrah, Terret noir en Vaccarese gebruikt.

 

3) Wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn?
Biologische wijn is gemaakt van biologische druiven. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en ook geen kunstmest. Het uitgangspunt is dat er mét de natuur wordt gewerkt, net tégen de natuur.

 

Wijnboeren die op een biologisch-dynamische wijze werken gaan nog een stapje verder. Biodynamische wijn is allereerst biologische gecertificeerd. Daarnaast hebben ze ook een licentie van Demeter, de instantie die biodynamische landbouwers controleert. In de biologisch-dynamische wijnteelt worden allerlei soorten compost, aftreksels en preparaten op dierlijke, plantaardige of minerale basis gebruikt om de wijngaard in balans te brengen. Biodynamische wijnboeren zien hun wijngaard als onderdeel van de kosmos en volgen de filosofie van Rudolf Steiner.

 

Anne-Marie van harte gefeliciteerd! Binnenkort zal Anne-Marie haar prijs in ontvangst nemen.

 

Team Numero-V

Numero-V Nieuwsbrief