Champagne en Mousserende wijnen

Champagne en Mousserende wijnen

Als we wat te vieren hebben, verjaardag, Kerst of Oud & Nieuw dan horen daar bubbels bij! Veel mensen denken dan meteen aan Champagne en dat is natuurlijk helemaal prima, maar er zijn zoveel meer ‘feestelijke’ mousserende wijnen. Cava, Prosecco, Spumante, Champagnoise maar wat zijn de verschillen.

 

Champagne

Champagne komt uit Frankrijk uit het gebied rond Reims. Het is een mooie witte mousserende wijn met een tweede gisting op de fles. Het wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot meunier en Pinot Noir. Er is veel keuze in Champagnes en je kan er zoveel aan uit geven als je zelf wilt. Als je bijvoorbeeld mee wilt doen met de Cristal van Roederer hype dan ben je al gauw 200 euro armer, maar je drinkt dan wel als een echte ster. De gerenommeerde huizen zoals Ruinart (naar zeggen het oudste Champagne huis), Moët & Chandon en Pommery hebben de Champagne markt in handen en drijven langzaam de prijzen op. Naast de bekende merken zijn er heel veel kleinere wijnhuizen die prima Champagnes maken die in de winkel ongeveer 25 euro moeten kosten.

 

Maar als je iets wilt vieren hoef je je niet te beperken tot Champagne, want de wereld stopt niet bij Frankrijk. Het aanbod van mousserende wijnen is veel groter. Cava uit Spanje, Prosecco uit Italië, Sekt uit Duitsland, Vonkelwijn uit Zuid-Afrika en ga zo maar door.

 

Lekkers uit Spanje

Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne met een tweede gisting op de fles. Het grote verschil is dat er andere druivensoorten worden gebruikt zoals xarel-lo, parellada en macabéo uit het gebied rond Penedes. Cava is een stuk betaalbaarder dan Champagne maar doet absoluut niet onder in kwaliteit. De bubbel in Cava is vaak iets harder maar wel heerlijk verfrissend.

 

Italiaans alternatief

Prosecco is een heel gangbare bubbel en een zeer goed alternatief voor Champagne. Het is alleen niet hetzelfde. Ten eerste, het komt uit Italië. Ten tweede Prosecco heeft een tweede gisting op de tank. Prosecco wordt vaak na het bottelen meteen geschonken want de wijn is ook om meteen te drinken. Prosecco is de laatste Jaren zo populair geworden dat het ook in bulk gemaakt wordt en dat er soms echt bocht tussen zit. Er zijn natuurlijk ook pareltjes beschikbaar en laten wij die nou net verkopen. Prosecco Santa Margherita extra dry is een hele mooie Prosecco met een heel fijn mondgevoel. Deze Prosecco heeft een lichte prettige mousse met smaken van zacht fruit en heeft mooie zuren. Prosecco Rosalia is een frisse Prosecco met een fijne mousse en erg prettig in de mond.

 

De beste bubbels ter wereld

Volgens Champagne kenners is Francia Corta de beste mousserende wijn ter wereld. Lekkerder dan Champagne zelfs. Deze wijn heeft wel hetzelfde productieproces, in Italië metodo classico genaamd. Daarnaast worden ook dezelfde druifsoorten gebruikt, Chardonnay en Pinot nero (Pinot noir). Dit proces zorgt voor een meer complexe wijn dan bijvoorbeeld Prosecco. De mousse van de Francia Corta is over het algemeen erg zacht en verfijnd, wat hem heel aangenaam maakt en makkelijk drinkbaar. Veel Francia Cortas hebben zoveel complexiteit qua smaak dat ze prima bij veel gerechten passen. Niet alleen als aperitief dus, maar bij het hele diner. Probeer vooral de Francia Corta van Antica Fratta.

 

Deutsche gründlichkeit

Sekt is de mousserende wijn uit Duitsland uit Saksen om precies te zijn. Er is veel misvatting over Sekt. Goede Sekt wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne maar heeft vaak Riesling als druivensoort in de wijn. Qua smaak is Sekt wat zoeter en fruitiger. Deutscher Sekt komt uit Duitsland, dat betekent dat de druiven voor de basiswijn ook uit Duitsland komen. Gewone sekt kan van basiswijn gemaakt zijn die uit het buitenland geïmporteerd is. Dit zijn dan restwijnen uit Italië of Spanje. Naast Sekt is er ook Schaumwein en Parelwein dit zijn de goedkopere varianten van Sekt waar simpel koolzuur aan toegevoegd is.

 

Er zijn nog veel meer verschillende mousserende wijnen beschikbaar van over de hele wereld. Probeer ze vooral allemaal uit en kies vervolgens je eigen favoriet. Vier feest en drink wat je lekker vindt.

Wil je de diversiteit van Italiaanse bubbels ontdekken kijk dan naar ons 100% bubbels pakket.

 

Numero-V Nieuwsbrief