De wijnoogst is een van de belangrijkste momenten voor een wijnmakerij en voor de wijnbouw. In principe ben je als wijnmaker het hele jaar aan het werk naar dat ene moment. Voor een wijnmaker loopt het jaar niet van januari tot december, maar van oogst naar oogst. Want als de druiven geoogst zijn, begint het wijnproces pas echt. De druiven worden opgevoed tot wijn. Als er een goede oogst is, dan is de wijn vaak van sublieme kwaliteit. Maar als de oogst slecht is, bijvoorbeeld door veel regen en hagel, dan kan de wijn enorm tegen vallen.
Het seizoen en het klimaat zijn van het allergrootste belang bij de oogst. In het Noordelijk halfrond wordt er rond september geoogst, en in het Zuidelijk halfrond in februari. Deze maanden staan niet helemaal in steen gegrift, zeker niet doordat het klimaat langzaam aan het veranderen is, maar kan wel als leidraad worden gebruikt.
In Zuid-Frankrijk vind de oogst nu plaats. De oogst was een paar weken uitgesteld omdat er veel regen is gevallen in de afgelopen periode. Door de regen is er veel risico dat er meeldauw ontstaat op de druiven. Nu dat de zon weer schijnt in Frankrijk hebben de druiven nog even de kans om het suikergehalte omhoog te brengen voordat ze geplukt worden. De bordeaux heeft vorig jaar heel erg te lijden gehad onder het weer. Sommige wijnproducenten hebben 40% minder opbrengst gehad. De druiven waren vorig jaar ook van veel mindere kwaliteit, de wijnen hadden dan ook een heel andere kwaliteit dan die de wijnproducenten na streefden.
Wij hebben de Viveur van Funaro in ons assortiment. Twee oogstjaren geleden bestond deze wijn uit 2 verschillende druifsoorten. De Muller Thurgau en de Zibibbo. De Muller Thurgau die veel zuren mag hebben en vroeg rijp is word in juli geplukt en de Zibibbo in september. Door het gebruik van twee verschillende druifsoorten heb je te maken met een aangepaste oogst. Tegenwoordig bestaat de Viveur uit 100% Muller Thurgau.
Tijdens de oogst hebben de wijnproducenten zoveel werk dat ze veel hulp kunnen gebruiken. Normaal gesproken kan de wijnmaker met een paar man werken maar tijdens de oogst is het alle hens aan dek en worden er een hele hoop plukkers opgetrommeld. Veel van deze mensen zijn vrijwilligers die elk jaar terug komen om te helpen. Er worden zelfs wijnoogst vakanties georganiseerd. Je maakt dan een reis naar een wijngaard en gaat helpen met plukken. Het is zaak dat de druiven van de tak zo snel mogelijk naar de tank of barrique gaan. Dit om de hoogst mogelijke kwaliteit te waarborgen voordat de druiven tot wijn worden gemaakt.
Mocht iemand interesse hebben om eens te helpen bij de oogst laat dit dan vooral weten wij kunnen altijd bij een van onze wijnproducenten navragen of je hulp gewenst is. Stuur een mail naar info@numero-v.com voor vragen.