Het ideale wijnglas

Ideale wijnglas

Je denkt er wellicht niet bij na als je een lekker glas wijn aan het drinken bent, maar geloof het of niet het glas waar je wijn uit drinkt kan wel degelijk het verschil maken. Je moet dus ook nog eens een keuze maken voor het ideale wijnglas. Het kiezen van het glaswerk ligt puur aan je eigen smaak qua design.

Voor echte wijnliefhebbers is de vorm van het glas wel van groot belang. De vorm van het glas kan de intensiteit van aroma’s verhogen. Dit betekent ook dat dit ten goede komt van de smaak van de wijn. Om de aroma’s de ‘vrije loop’ te laten is het belangrijk dat de wijn ruimte heeft in het glas.

 

Wijnmishandeling

Als je iemand bent die het glas altijd royaal volschenkt dan maakt de vorm van het glas niet meer uit. Vergeet dan ook maar meteen om de wijn te walsen want bij volle glazen walst de wijn zo je glas uit.

De grote uitzondering op de regel zijn mousserende wijnen deze worden altijd tot de rand toe gevuld. Het is met recht ‘wijnmishandeling’ als je mousserende wijn walst, omdat het de bubbels elimineert.

Nu we het toch over bubbels hebben, waarom worden mousserende wijnen eigenlijk altijd in een flûte geschonken? Om de bubbels te beschermen – flûtes hebben minder oppervlak waar de bellen tegen kunnen barsten. En het ziet er ook nog eens leuk uit als de bubbels helemaal naar de rand van het glas bubbelen.

 

Kies voor de basismodellen

Naast de flûte zijn er nog twee andere basismodellen die je in ieder geval in huis zou moet hebben. Voor rode wijn kan je het beste kiezen voor een glas met een brede kelk, zo komen de aroma’s in de wijn beter vrij. Witte en rosé wijnen zijn het lekkerst uit een iets smaller glas dan de kelk voor rode wijn. Door de smallere vorm van het glas blijft de wijn langer koel.

Als je toch meer van eenvoud houdt dat sta je daar niet alleen in – sommige wijnconnaisseurs betogen dan de wijnkwaliteit belangrijker is dan het glas waar je de wijn uit drinkt. Dus als je een set van 6 rode, 6 witte en 6 flutes in huis hebt dan ben je goed bezig en op bijna elke wijnsituatie voorbereid!

Numero-V Nieuwsbrief