Crostini met Prosciutto, Burrata en vijgen

Crostini met Prosciutto, Burrata en vijgen

Crostini met Prosciutto, Burrata en vijgen is een lekker en verfijnd borrelgerechtje. Crostini betekend zoveel als ‘kleine korst’. Men gaat er vanuit dat crostini uit de middeleeuwen stamt. Italiaanse boeren bezaten namelijk geen servies en aten hun eten daarom van een snee brood.

Net als met bruschetta kan je op crostini ook diverse toppings doen. Omdat de crostini kleiner is dan bruschetta is het ook perfect als borrelhapje. Het is niet alleen heel erg lekker maar het ziet er ook nog eens mooi uit. Je kan de burrata ook vervangen door buffel mozzarella of probeer ook eens een zachte geitenkaas. Vooral zachte geitenkaas met honing past perfect bij de ham en de vijgen. Als je voor een Grieks tintje gaat vervang de burrata dan door Feta.

DE WIJN ERBIJ

De combinatie van prosciutto, burrata en vijgen is zeer verfijnd. Het is heel erg lekker om hier een Prosecco bij te serveren. Prosecco is natuurlijk super feestelijk en past perfect bij de crostini met prosciutto, burrata en vijgen. Wij hebben gekozen voor de Prosecco van Santa Margherita. Deze Prosecco heeft een lichte prettige mousse met smaken van zacht fruit en heeft mooie zuren. In de geur herken je de lichte geur van groene appels en iets bloemigs.

Benodigdheden (4 personen)

– 1 stokbrood, in plakken van ca 2 centimeter per plak. Neem een smal stokbrood.
– Olijfolie extra vergine
– 4 verse vijgen
– 3 bollen Burrata, of zachte Mozzarella
– 12 dunne plakken Prosciutto di Parma
– 18 jaar oude balsamico azijn
– Vers gemalen peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Leg de plakjes stokbrood op bakpapier op een oven bakplaat. Besprenkel het brood met olijfolie en bak ze licht bruin voor 8-10 minuten. Als de randjes wat donkerder zijn geworden zijn de klaar.

Terwijl het stokbrood in de oven ligt, is er tijd om de rest te voor te bereiden. Snijd de vijgen en Burrata in genoeg plakjes om over het stokbrood te verdelen.
Leg  per plakje stokbrood een plakje ham, daarop een stuk burrata en afgetopt met een plakje vijg.

Besprenkel met balsamico azijn en met wat vers gemalen peper.

Numero-V Nieuwsbrief