Gegrilde Italiaanse groenten van de barbecue

Gegrilde Italiaanse groenten van de barbecue zijn makkelijk te bereiden en je kan in principe elke groenten gebruiken die je lekker vind. Maar als we voor echte Italiaanse groenten zouden gaan dan kom je al gauw terecht bij, courgette, aubergine, rode ui en radicchio. Je kan natuurlijk ook paprika en paddestoelen zoals portobello op de bbq leggen. Allemaal even lekker.

In het recept hebben we gekozen voor courgette, aubergine en ui. Als je andere groenten erbij gebruikt kan je natuurlijk wel gewoon de bereidingsmethode volgen die we hieronder beschrijven.

Wist je dat een courgette familie is van zowel de komkommer als de meloen, niet heel raar als je naar het uiterlijk van de courgette kijkt. Een courgette zit boordevol vitaminen A, B1, B2, B3, foliumzuur of B11, C en K. Ook bevat de groente veel mineralen, antioxidanten en gelukkig weinig calorieën.

Aubergines zijn ook nog eens supergezond. Ze zitten bomvol vitamine B, vezel, mineralen, magnesium en foliumzuur. De aubergine is de minst calorierijke groente die er is: slecht 18 kcal per 100 gram. Ook bevat een aubergine weinig nitraat en heeft het een cholesterol verlagende werking. Dus ze verkleinen ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten!

Aubergine kan slecht tegen lage temperaturen dus bewaar de aubergine bij voorkeur niet in de koelkast.

 

DE WIJN ERBIJ

Voor bij de gegrilde groenten hebben we gekozen voor een Vernatsch van Weingut Peter Solva. De wijn heeft een mooie lichtrode kleur en heeft kruidige tonen en een elegant karakter. De smaak en mondgevoel is kruidig rood me een frisse smaak. Ideaal als tegenhanger voor de gegrilde groente.

Benodigdheden (4 personen)

– 2 courgettes
– 2 aubergines
– 2 rode uien en 2 witte uien
– Zeezout
– Oregano
– Olijfolie
– Barbecue met een hoog grillrooster die al lekker op temperatuur is

Bereiding

Snijd de courgettes en aubergines in grote plakken van ca  1 cm in de lengte door. Snijd de rode uien en witte uien in stevige plakken. Smeer de courgette, aubergine en uien met een kwastje aan 1 kant in met olijfolie en leg ze met de olijfolie kant op het rooster. Controleer af en toe of ze al een grillrandje hebben. Zodra de ene kant klaar is, even de andere kant ook met olijfolie insmeren en dan omdraaien.

Beide kanten van de groente op smaak met zout en oregano bestrooien.

Numero-V Nieuwsbrief