Pesto

Pesto

Cacio before Pesto

Pesto is een heel simpel gerecht maar wel erg lekker. Wij delen het recept van de klassieke variant met basilicum. Je kan de basilicum ook vervangen door rucola of peterselie. En als je iets meer 0riëntaals wilt kan je de basilicum zelfs vervangen door koriander.  De beroemde chef Massimo Bottura van La Francescana in Modena gebruikt ook munt door de pesto om het een fris element te geven. Leuk om te weten is dat voordat pesto, pesto was, het goedje cacio heette en werd het gemaakt met koriander en peterselie. Dit omdat basilicum van origine uit Azië komt en dus niet beschikbaar was als ingrediënt.

 

Alla Genovese

De saus komt van origine uit Genua, ‘Pesto alla Genovese’. De saus word in Genua hoofdzakelijk gebruikt in pasta. Buiten Italië word het ook in andere gerechten toegepast. Je kan het namelijk ook prima op een bruschetta serveren of als het iets dunner is over de carpaccio. Het is ook heerlijk door Italiaanse stamppot.

 

Waar kan je pesto allemaal in gebruiken?

Zoals gezegd word de het originele recept gebruikt door de Pasta. Maar de versie met Rucola is lekker met ravioli en walnoten. De ravioli is dan gevuld met ricotta. Ook met kip is de saus lekker te combineren. Zowel warm met pasta of in een kip salade met pesto. Daarnaast is het ook lekker om visfilet ermee in te smeren en dan 25 minuten in de oven bijvoorbeeld. Voldoende ideeën en toepassingen om allemaal uit te proberen.

 

DE WIJN ERBIJ

De smaak van de saus kan vrij overheersend zijn dus is het goed om bij recepten met pesto een beetje stevige vette wijn bij te serveren. Wij serveren er Blanc de Lissart bij. De wijn is fris met aanhoudende frisse zuren. Een andere optie is een Gavi, yellow label of black label.

 

Benodigdheden (2)

  • 1 basilicum plantje (hier heb je alle blaadjes van nodig)
  • Pijnboompitten +/- 20 gram
  • Parmezaanse kaas of Pecorino +/- 20 gram (geraspt)
  • Knoflook – 2 tenen
  • Olijfolie – 2 – 4 eetlepels
  • Zout – ½ theelepel
  • Peper – ½ theelepel

 

Alle eenheden zijn een indicatie want het hangt er helemaal van af hoeveel pesto je maakt en wat je eigen smaak is.

Bereiding

Je kan het recept met een keukenmachine maken of zoals wij doen met een vijzel.

Rasp de Parmezaanse kaas en schil de knoflook en kneus deze.
Voeg de basilicum, pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas, gekneusde knoflook in de vijzel en stamp dit fijn. Voeg gedurende het vijzelen de olijfolie toe en maak er een mooie groene massa van.

Je kan eventueel nog extra olijfolie toevoegen afhankelijk van hoe dik je de pesto wilt hebben. Voeg als laatste het zeezout toe naar smaak. Let op, gebruik niet teveel aangezien er ook al Parmezaanse kaas doorheen gaat, die ook al vrij zout is van zichzelf.

 

Numero-V Nieuwsbrief