Sgroppino

Sgroppino

Sgroppino, Scorpio Scroppino, Pavino Sgroppino en scroppino, zijn de vele benamingen die er voor dit heerlijke drankje zijn. De meeste kennen het in Nederland als Scroppino. Het is eigenlijk een spoom, een drankje met ijs dat als tussengerecht of als nagerecht geserveerd kan worden om het smaakpallet te neutraliseren.

Het drankje wordt gemaakt met een sorbet van citroenijs met vodka of grappa, en een spumante. We geven je twee recepten. De ene het traditionele recept met Grappa en een alternatief recept met Vanille ijs en Limoncello.

DE WIJNEN IN SGROPPINO

Deze keer is er natuurlijk geen wijn bij het gerecht want de sgroppino is de drank, maar kunnen we je wel uit de doeken doen welk van de ingredienten wij in ons assortiment hebben. Voor beide recepten word in ieder geval Prosecco gebruikt. In het traditionele gerecht word normaal gesproken wodka gebruikt en dat hebben wij vervangen voor grappa.

Wij hebben twee verschillende Prosecco’s in het assortiment en ze zijn ook allebei goed te gebruiken. De Prosecco Santa Margherita is een elegante Prosecco met een fijne mousse. De Prosecco Rosalia is iets robuuster.

Benodigdheden (per persoon)

SGROPPINO TRADITIONEEL

Benodigdheden per glas:

  • 0,5 deel grappa
  • 1 deel prosecco of spumante
  • 3 scheppen citroensorbetijs.
  • Flute (champagneglas)

1 deel is 30 ml.

 

SGROPPINO MET LIMONCELLO

Benodigdheden per glas:

  • 2 delen prosecco of Spumante
  • 2 bollen Vanille ijs
  • 1 deel Limoncello

1 deel is 30 ml.

Bereiding

SGROPPINO TRADITIONEEL

Bereiden:

Er word veel ijs gebruikt in de Scroppino om het zijn volle structuur en romige smaak te geven.
Voeg 0,5 deel grappa, 1 deel prosecco en het ijs in een blender of beslagkom en blend of sla het tot een schuimend geheel. Je schenkt het schuimende geheel in gekoelde champagne glazen. Als garnering kan je eventueel een krul van de citroen schil gebruiken.

SGROPPINO MET LIMONCELLO

Bereiden:

Ook bij dit recept geld dat er veel ijs word gebruikt in de Scroppino in dit geval word er bij dit recept iets meer Prosecco toegevoegd omdat het Vanille ijs vetter is dan sorbetijs.

Voeg de 2 delen Prosecco en2 bollen ijs en Limoncello in de blender en blend tot een schuimend geheel. Schenk de drank in gekoelde Champagne glazen. Rasp een klein beetje zest van de limoen over het schuimende geheel en hang een vanillestokje aan het glas.

In plaats van een champagne glas kan je ook Martini glazen gebruiken.

Geniet van Sgroppino – Buon appetito!

Numero-V Nieuwsbrief