Wijn op vakantie

Wijn op vakantie

Wijn op vakantie

Daar zit je dan op dat terrasje in Frankrijk, bij dat superleuke restaurant met uitzicht op zee. Je hebt heerlijk gegeten en dat glaasje gekoelde Sauvignon blanc, smaakt wel bijzonder lekker. Straks even informeren waar we deze wijn kunnen kopen dan genieten we thuis nog even lekker na.

We horen het vaak, mensen die tijdens hun vakantie een heerlijk wijntje hebben gedronken of een bezoek hebben gebracht aan een wijnhuis. Ze hebben daar heerlijke wijn geproefd en een aantal dozen van die lekkere wijn in de auto mee naar huis genomen. Thuis gekomen smaakt die lekkere wijn toch een stuk minder lekker. Hoe komt dat toch? Ligt het toch aan de locatie en de relaxte omstandigheden? Heb je misschien toch niet de goede wijn meegekregen?

Op kamertemperatuur

De wijn die je geproefd of gedronken heb was natuurlijk extra gekoeld, want het is tenslotte 35 graden in de Provence. Eenmaal thuis gekomen regent het en is het een schamele 19 graden. Het verschil in temperatuur maakt al een hele hoop uit en hoe koeler de wijn, hoe minder de smaak en geur naar boven komt. En met dat hele warme weer is zo’n lekker koud wijntje natuurlijk heerlijk verkoelend. Als je thuis de wijn op kamertemperatuur drinkt komen de geur en smaak pas echt tot z’n recht en dan smaakt zo’n glaasje wijn toch echt wel even anders.

Ga je ergens wijn proeven, vraag dan ook of je deze even op kamertemperatuur mag proeven. Als je de wijn op kamertemperatuur lekker vind, dan vind je deze eigenlijk altijd lekker. Ook thuis bij die schamele 19 graden op kamer temperatuur. Maar ook als deze lekker gekoeld geserveerd wordt.

De wijn onderweg

Als je in de eerste week van je vakantie al wijn koopt maar je moet nog 2 weken doorreizen met 30 graden overdag en 15 graden ’s nachts, dan word de kwaliteit van de wijn al snel minder. De sterk schommelende temperatuurwisseling doet de wijn namelijk absoluut niet goed.

Maar goed, je hebt die lekkere wijn gevonden en brengt het mee naar huis. Tijdens de reis naar huis kan je ook al een aantal voorbereidingen treffen om te zorgen dat de wijn enigszins stabiel van a naar b word gebracht. Vraag eventueel of het wijnhuis de wijn kan versturen naar huis of als je aankomt op je volgende locatie vraag of je gebruik kan maken van de koeling aldaar.

Plan de meeste wijninkopen, maar ook je worst, kaas en andere delicatessen, zo laat mogelijk in je vakantie. Zodat je nog een korte reistijd richting huis hebt. Probeer in de auto de wijn zo donker en koel mogelijk te laten liggen. Dit wordt waarschijnlijk lastig maar dit zal de smaak van de wijn wel te goed doen. Neem bijvoorbeeld een koeltas mee of koelelementen die je op je locatie in de koelkast bewaard en bij de wijn in de dozen stopt.

 

De wijn thuis

Geef de wijn bij thuiskomst wat rust. De wijn heeft tenslotte een paar dagen in de auto gelegen en is van links naar rechts geschud. Daar kan een wijn een beetje nerveus van worden. Dus even geduld hebben voor dat je die fles open trekt. Geef het gewoon een beetje tijd. Een week is prima. Als je de fles dan wilt drinken, doe dit dan op kamertemperatuur. Vind je de wijn dan nog steeds lekker, dan is het dus goed gegaan en kan je de vakantie nog even herbeleven.

Geniet ervan!

 

Numero-V Nieuwsbrief