Wijnwandelvakantie, nazomeren in Nederland doe je zo!

Nazomeren in Nederland

De zomer is op zijn einde. De scholen gaan weer beginnen. De temperaturen gaan weer dalen en een prachtige Indian Summer staat op ons te wachten. De perfecte tijd om een wijnwandelvakantie te plannen.

Dan denk je misschien, wandelvakantie dat is toch niets voor mij? Maar wat als je het wandelen kan combineren met bezoeken aan wijnhuizen en lekkere wijntjes proeven? Dan denken wij dat dit best een vakantie voor jou kan zijn.

In Europa zijn er diverse mogelijkheden waar je in veel wijngebieden van wijngaard naar wijngaard kan wandelen. Vaak kan je dan ook bij de wijnhuizen overnachten. Wil je niet te ver van huis dan is Limburg bij uitstek een goeie optie.

Wijnwandelen in Limburg

Je zal het niet geloven maar er komen hele mooie wijnen uit Nederland en Limburg heeft altijd vooropgelopen bij het maken van mooie Nederlandse wijnen. De wijngaarden en wijnhuizen liggen niet heel ver bij elkaar vandaan, maar samen maakt het een mooie wandeling.

We beginnen bij de Apostelhoeve onder Maastricht. De wijngaarden van de Apostelhoeve zijn in 1970 aangelegd maar vermoedelijk hebben hier al eerder wijnranken gestaan. De Apostelhoeve maakt met name witte wijnen van onder andere Riesling en Muller-Thurgau. We lopen van de Apostelhoeve naar Wijndomein De Planck. Dit is een wandeling van ongeveer 4,5 uur met lichte klimmetjes erin, je kan ervoor kiezen om in Nederland te blijven maar je kan ook af en toe een uitstapje maken naar België, afhankelijk van de route die je kiest.

Meest zuidelijk gelegen

Wijngoed De Planck heeft de meest zuidelijk gelegen wijngaard van Nederland. Het ligt zelfs zuidelijker dan het noordelijkste puntje van Frankrijk. Bij De Planck worden met twee druifsoorten wijnen gemaakt, de Regent voor de rode wijnen en de Johanniter voor de witte wijnen. Na het bezoek aan De Planck kan je overnachten bij ‘Home at the end of the World’ in Slenaken. Wel op tijd reserveren aangezien er maar twee gastenkamers zijn.

Na deze heerlijke overnachting vervolgen we onze wandeling richting Wijndomein St. Martinus. Ook bij St. Martinus worden rode en witte wijnen gemaakt.

Van St. Marinus lopen we naar Wittemer Wijngaard in Wittem. In de periode van april tot oktober worden hier regelmatig rondleidingen gehouden in de wijngaarden die ongeveer twee uur duren. In Wittem staat ook nog eens een prachtig kasteel waar je geweldig kunt eten en heerlijk kan overnachten.

Van Wittem gaan we richting Wijngoed Fromberg. Bij Fromberg worden hoofdzakelijk witte wijnen geproduceerd van onder andere Muller Thurgau, Riesling en Dornfelder druiven. Inmiddels zijn daar Bacchus, Reichensteiner, Riesling, Pinot Noir, Dornfelder en Monarch bijgekomen.

Wedijveren met Bourgogne

Van Fromberg gaan we richting Wijnhuis Chateau Gilbert in Wijnandsrade. Dit wijnhuis maakt Bourgognewijnen van Pinot Noir druiven. Deze wijnen moeten kunnen wedijveren met de mooiste wijnen uit de Bourgogne zo stelt het wijnhuis.

Het laatste wijnhuis dat we aandoen is Domein de Wijngaardsberg. Bij de Wijngaardsberg worden zowel witte als rode wijnen gemaakt. De wijngaardsberg is wellicht gevestigd op de meest oudste wijngronden van Nederland. In 968 stonden hier al druivenstokken langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. In 1800 en later in 2002 keerden de wijngaarden terug. Inmiddels heeft het wijnhuis 3 hectare aan wijngaarden.

De vakantie is natuurlijk prima af te sluiten in Maastricht maar je kan ook naar Valkenburg aan de Geul en in stijl overnachten in Chateau St. Gerlach. De omgeving hier is prachtig en het restaurant van het Chateau biedt culinaire hoogstandjes.

De wandeling in het kort

Dag 1:
Van Apostelhoeve naar Wijndomein de Planck
Duur: 4,16 uur, +/- 20 km
Overnachten bij: Home at the end of the World

Dag 2:
Van Wijndomein de Planck naar Wijndomein St. Martinus
Duur: 2,26 uur, +/- 10 km
Overnachten bij: Hotel Restaurant Vijlerhof

Dag 3:
Van Wijndomein St. Martinus naar Wittemer Wijngaard
Duur: 1 uur +/- 5 km
Overnachten bij: Kasteel Wittem

Dag 4:
Van Wittemer Wijngaard naar Wijngoed Fromberg
Duur: 1,15 uur +/- 6 km
Overnachten bij: De Leuf

Dag 5:
Van Wijngoed Fromberg naar Wijnhuis Chateau Gilbert
Duur: 2 uur +/- 9 km
Overnachten bij: Pinger Hoeve

Dag 6:
Van Wijnhuis Chateau Gilbert naar Domein de Wijngaardsberg
Duur: 1,50 uur +/- 9 km
Overnachten bij: Chateau St. Gerlach

Wij wensen je een fijne wijnwandelvakantie in Limburg. Ben je niet zo’n wandelaar dan kan je de route natuurlijk ook gewoon op de fiets doen.

Numero-V Nieuwsbrief