Zomerwijnen

Zomerwijnen

Zomerwijnen

Op 21 juni is de zomer volop begonnen en zijn we al die grijze dagen van de seizoenen ervoor alweer vergeten.

We genieten van heerlijke dagen vol zon met dat kleine frisse briesje op de achtergrond. Ideaal! Gedurende de zomerse dagen gaan we anders ‘wijn’ drinken dan in de koude maanden. We drinken zomerwijnen. Qua wijn mag alle frisser en laten we de zware rode wijnen lekker in de kast staan tot de herfst zijn intrede weer doet. We gaan over op lekker fris wit, gekoelde rosé en lichter rood drinken. Want bij de barbecue drinken we nog wel rood maar rode wijn die lichter, frisser en bruisender is en vol fruit.

 

De zomer van 2018 geeft ons twee belangrijke wijntrends. We gaan minder alcohol drinken, een trend die eigenlijk sinds 2016 al voorzichtig zijn intrede heeft gedaan en trend nummer twee, de rode ‘gekoelde’ wijn is helemaal hip. Dus rode wijn die lekker gekoeld gedronken kan worden.

 

Minder alcohol

Zoals gezegd gaat de trend van minder alcohol drinken gewoon door. Minder alcohol betekend niet dat de kwaliteit van de wijn minder is, in tegendeel. Er zijn juist wijnen die zo lekker zijn, dat het maar beter is dat er weinig alcohol in zit, anders zou je er te veel van drinken. Een van onze favorieten is Sangue di Giuda van Cà Montebello. Dit is een licht zoete, bruisende rode wijn met maar 7% alcohol. Helemaal als je de Sangue di Giuda gekoeld serveert drinkt het heerlijk weg, het lijkt wel cassis. Zo veel rood fruit dat het sprankelend word.

 

Uit Piemonte is Moscato d’Asti een goed voorbeeld. Deze witte wijn is gemaakt van zoete muskaatdruiven. De wijn is lichtzoet en heeft een fijn licht bubbeltje. Daarnaast heeft de wijn maar 5% alcohol. De Moscato d’Asti drink ook weg als limonade. Heerlijk als aperitief, maar ook om door te drinken bij zomerse gerechten, of gewoon als je lekker op het terras zit, thuis of op café.

 

Gekoelde rode wijn

Vroeger als mensen de rode wijn uit de koelkast haalden of een ijsblokje in hun rode wijn deden dan werden ze aangekeken als of er een misdaad gepleegd was. Nu keuren wij wijn met een ijsblokje ook niet goed, met een paar bevroren druiven bereik je hetzelfde effect, maar het vergelijken met een misdaad gaat een beetje ver.

 

Tegenwoordig zijn er gelukkig veel goede rode wijnen die je lekker gekoeld kan drinken. Laat je wel goed informeren want niet elke rode wijn leent zich ervoor om gekoeld te drinken. Wijn met veel tannines is niet geschikt om gekoeld te drinken.

Zorg er wel voor dat je de rode wijn niet te koud laat worden. Zo’n 10°C tot 15°C is prima. Geschikte wijnen om gekoeld te drinken zijn wijnen van de Gamay druif, Pinot noir maar ook Primitivo of Negroamaro zijn goed gekoeld te drinken. Een andere heerlijke rode wijn die je lekker gekoeld kan drinken en die lekker is bij geroosterd vlees is de Barbera Frizzante van Cà Montebello. Kies in ieder geval rode wijnen die makkelijk drinkbaar zijn.

 

Mocht je vragen hebben over specifieke zomerwijnen of wil je advies over wijn bij de barbecue mail ons dan op info@numero-v.com en wij helpen je graag.

 

 

Numero-V Nieuwsbrief