Azienda Agricola Vinica

Azienda Agricola Vinica

Azienda Agricola Vinica ligt in de Molise. Een onbekend wijngebied net onder de Abruzzen. Vinica produceert natuurwijnen zonder bemoeienis van de mens en dat levert hele mooie wijn op.

 

Wie ben je? Kun je wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Rodolfo Gianserre, ik ben eigenaar en producent van Vinica. Eigenlijk ben ik tandarts maar mijn grootste passie is wijn. Daarom ben ik in 2007 met dit project gestart in een klein gebied in de Molise. Hier kom ik vandaan! Nadat ik in Amerika en Rome heb gewoond ben ik terug gekeerd naar mijn geboorteplaats.

 

Kun je iets vertellen over de geschiedenis van de wijngaard?

Vinica is opgezet in 2007 met het streven naar een eco-duurzaamheid. De Molise is bekend en geschikt voor het produceren van perfecte groentes, fruit en wijn. De naam Vinica komt van de namen van de drie kinderen. Vittorio, Nicholas en Carola.

 

Onze wijnmakerij kent verschillende hoogtes tussen 550 en 7750 meter boven zeeniveau. Dit is een perfecte omgeving voor door kwaliteit gedreven agricultuur. Dit wordt verder nog versterkt door de gevarieerde samenstelling van de grond: leem, klei, mergel en zand. Dit is meer dan 50 miljoen jaar geleden zo ontstaan. De wijngaarden liggen ideaal in de zon met optimale temperaturen, zelfs gedurende warmere seizoenen haalt Vinica er voordelen uit.

 

Het hele landgoed is biologisch gecertificeerd. We gebruiken alleen natuurlijke producten voor het cultiveren dit verzekert het mooie eco systeem.

 

De filosofie van “De natuur weet het het best” geeft ons de mogelijkheid excellente en unieke wijnen te produceren, maar ook andere boerderij producten. We geloven dat de wijngaard en zijn terroir in symbiose zijn en dat zij continue aandacht, zorg en respect verdienen.

 

Wat is het belangrijkste dat je wilt delen over jullie wijnen?

Ik geloof echt dat de kwaliteit van de wijn in de wijngaard ontstaat en niet in de kelder. In de wijngaard is Vinica bezig met conservatieve en eco-duurzame cultiveringsmethodes, inclusief groene mest (sovescio in het Italiaans). De ranken droog laten groeien, zonder irrigatie zorgt ervoor dat de wortels de grond induiken op zoek naar voedingsstoffen en mineralen. Vinica’s wijngaarden tonen veel sleutel elementen: hoogte, goede ventilatie en grote temperatuurverschillen. We doen alles zonder chemicaliën, gebruiken we geen pesticiden of herbiciden.

 

De gezonde druif is het enige ingrediënt in onze wijn. Als de druiven met de hand zijn geplukt worden ze naar de kelders gebracht. Daar worden ze ontsteelt en geperst. De fermentatie start spontaan en vind plaats in RVS tanken. Wij voegen geen gisten toe. Noch controleren we de temperatuur. Het maken van de wijn is in ons geval volledig natuurlijk zonder enige modificatie aan het natuurlijke proces. Het enige wat chemisch is gedurende vinificatie is een klein beetje sulfiet (minder dan 40gr). Om verder puurheid en persoonlijkheid te behouden van onze wijnen, worden ze niet gefilterd en geklaard. Dit resulteert in wijn met een echte expressie van ons onvervuild gebied.

Hoe zie je de toekomst van Italiaanse wijn in het algemeen?

Ik voorzie dat de Italiaanse wijn sterk gaat uitbreiden. Onze rijkheid is zoals met eten, de grote Italiaanse diversiteit. We hebben in Italië de meeste soorten autochtone druiven in de wereld. Consumenten, en dan vooral de jongere generatie wil nieuwe autochtone druiven proberen en waarderen natuurlijke wijnen meer dan industriële wijn.

 

Wie werken er op de wijngaard? En kun je een kleine introductie geven?

Het bedrijf is een samenwerking tussen 3 mannen, Rodolfo Gianserra, agronoom en wijnmaker Pierluigi Cocchine (slow wine consulent) en Giuseppe Tudino uit Ripalimosani, de administrateur van het bedrijf. Wij delen de samen natuurlijke normen en waarden.

 

Kun je een kleine anekdote vertellen of een grappig verhaal over de wijngaard?

Vorige zomer hadden we een leuk idee om 100 kleine eenden te kopen, ze te laten opgroeien tussen de wijngaarden en zich te laten voeden door het gras en daardoor natuurlijk bemesting van de grond in de wijngaarden. Helaas zijn er te veel vossen in het gebied…. We konden alleen de families vermenigvuldigen door ze vers eenden vlees te eten te geven.

 

Ten laatste. Waarom hebben jullie besloten met Numero-v te werken?

We hebben Annemarie en Marjolein 2 jaar geleden ontmoet op de Bella Vita beurs in Amsterdam en ze hebben langzaam steeds meer interesse gekregen in ons type wijn maken. We komen uit Molise, een heel klein en onbekend deel uit Italië, een beetje buiten de mainstream van Italiaanse wijnen, alleen zeer attente en nauwgezette proevers en sommeliers zijn nieuwsgierig in dit soort nieuwe wijnen.

Wil je kennis maken met de wijnen van Vinica? Kijk dan snel in onze wijnshop naar de selectie wijnen van Vinica.

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief