Sulfiet op herhaling

Sulfiet op herhaling

Sulfiet op herhaling

We hebben al vaker over sulfiet geschreven maar er zijn nog steeds mensen die vragen, ‘hoe zit dat nou’, ‘en wat is het nou precies’. Dus daarom in dit column ‘sulfiet op herhaling’.

Laten we eerst even een fabeltje de wereld uit helpen, sulfiet vrije wijn bestaat niet!

Tijdens het gistingsproces van wijn ontstaat er ‘altijd’ een klein beetje natuurlijk sulfiet. Dus als er op een fles wijn staat dat er geen sulfiet in zit dan wordt er bedoelt dat het niet extra is toegevoegd. Dus ook bij natuurwijnen staat deze vermelding op het etiket. Maar wat is sulfiet eigenlijk en waarom wordt het aan wijn toegevoegd?

 

Schei- en natuurkunde

We kunnen een heel technisch verhaal houden maar dan raakt iedereen de draad van het verhaal kwijt. We gaan je toch heel even meenemen in de wereld van schei- en natuurkunde om uit te leggen hoe sulfiet ontstaat. Hier komt het dan… zwavel is een in de aarde natuurlijk voorkomend mineraal. Zwaveldioxide ontstaat bij het verbranden van zwavel. Het is een goed in water oplosbaar gas. Door zwaveldioxide met water te verbinden ontstaat sulfiet, wat als poeder wordt gebruikt in wijn en andere levensmiddelen. En dan nu waarom Sulfiet aan wijn wordt toegevoegd.

Sulfiet toevoegen aan wijn heeft een aantal voordelen voor de wijnmaker maar ook voor de wijndrinker. Het schakelt bacteriën uit, waar we natuurlijk allemaal blijer van worden. Het goedje zorgt er ook voor dat de wijn minder gaat oxideren en dus helpt tegen het verkleuren en de geur van de wijn blijft behouden.

Als je eenmaal die heerlijke fles wijn hebt gekocht maar je wilt het niet meteen opdrinken dan kan je deze met gemak in het wijnrek laten liggen want sulfiet zorgt er ook nog eens voor dat de wijn niet opnieuw gaat gisten. Dus als je de fles opent tijdens dat gezellige dinertje dan smaakt de wijn nog net zoals de wijnmaker het bedoeld heeft.

 

De nadelen van sulfiet

Heeft sulfiet dan geen nadelen? Oh, zeker wel. Sinds 2005 is het in de EU verplicht om op het etiket te vermelden dat de wijn sulfiet bevat als dat meer dan 10mg per liter is. Dit is dus bijna bij iedere wijn het geval. Zelfs bij natuurlijke wijnen. Het maximum is bepaald op 160 mg/liter voor rode wijn en 210 mg/liter voor witte wijn. Brussel heeft besloten dat er alleen niet vermeld hoeft te worden hoeveel milligram sulfiet in de wijn zit. En juist dit zou heel erg interessante informatie zijn. Want hoe meer je er van binnen krijgt hoe meer kans er is op hoofdpijn of misselijkheid. Sommige mensen zijn overgevoelig voor het goedje en kunnen alleen wijn drinken waar een laag sulfietgehalte in zit. Vooral astmapatiënten zijn extragevoelig. De stof zou ook de werking van vitamine B1 afremmen, die is belangrijk voor de neutralisatie van de alcohol in het bloed.

 

Een goed goedje

Er komen steeds meer natuurlijke wijnen op de markt. Bij deze wijnen wordt in principe geen sulfiet toegevoegd. Er is sinds kort zelfs een product op de markt dat sulfree heet. Voeg 1 druppel toe aan de wijn en het sulfiet is eruit. De smaak van de wijn blijft bewaard en je wordt de volgende dag hoofdpijnvrij wakker. Een groot voordeel dus waardoor je nog steeds van wijn kan genieten.

 

Numero-V’s Sulfiet lage wijnen

Omdat we steeds meer vragen krijgen naar biologische- en natuurwijnen kunnen wij ook wijnen aanbieden zonder toegevoegde sulfiet. Kijk bijvoorbeeld naar de wijnen van Vinica. Vinica produceert alleen maar natuurwijnen en dus zonder toegevoegde sulfieten. Maar ook de wijnen van Alessandro Pascolo bevatten geen toegevoegde sulfieten.

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief